
TOMRUK EV
Tanım olarak , kesilmiş ağaçların yuvarlak gövdelerine tomruk denir.
Tomruk ev, kütük ev ve ağaç ev tanımlarına bir açıklık getirirsek ;
hali ile inşa edilmiş yapılardır.
Ağacın doğal yuvarlak formu korunduğundan, orta ekseni saran kabuk kabuk gelişmiş yapı korunmuş olur.
Dairesel kesitli üst üste sarılmış kabuk yapısı gerek mekanik mukavemet, gerek dış etkenlere direnç, gerekse yangına karşı dayanımı açısından avantaj sağlayan bir durumdur.

YAŞAM KONFORU / SAĞLIKLI ve DOĞAL YAŞAM
-Masif ahşap, içindeki milyarlarca hücrenin birbiriyle olan difüzyon yolu ile iletimi sayesinde gazı, buharı ve kokuyu da absorbe eder ve bu sayede ortamın havasını temizler. Gerek yazın, gerekse kışın, klima cihazına gerek duyulmaksızın, sıcaklık ve nem açısından konforlu bir atmosfer sunar. Nemli havalarda ortamdaki nemi absorbe ederken, kuru havalarda , içinde barındırdığı nemi ortama verir ve yaşam konforuna büyük bir katkı sağlar.
-Masif Tomruk ev duvarları, manyetik ve elektrostatik olarak nötr durumdadır. Beton duvarlardaki gibi ek bir radyasyona sebep olmaz, üstelik dış ortamdaki elektrostatik ve manyetik etkilerin de içeriye girmesine engel olduğu gibi , iç ortamda , elektronik cihazlar , şarj cihazları , cep telefonları , kablosuz internet cihazları gibi unsurlardan yayılan elektrostatik ve menayetik dalgaları absorbe eder.
-Diğer inşaat yapı malzemelerinin çoğunda kanserojen maddeler mevcut iken doğal , masif ahşapta kanserojen maddeler bulunmaz.

KÜTÜK EV
Mermer ve metal sektöründeki yaygın kullanımı ile kare veya dikdörtgen kesit şekil verilmiş ham malzemeye, kütük denir.
Kütük ev dediğimizde bizim ifade ettiğimiz anlamı; ağacın doğal şekli olan yuvarlak kesitin çeşitli makinelerle işlenerek kare veya dikdörtgen kesitli hale getirilip, ağacın dörtgen kesitli formu ile inşa edilmiş yapılardır.
Ağacın doğal yuvarlak kesitli yapısını oluşturan üstü üste sıralanmış kabuksu yapı bozulduğundan, ağacın mukavemeti, dış etkenlere karşı ve yangına karşı direnci önemli ölçüde azalmış olur.
Kütük evlerde, ağacın kendine özgü silindirik yapısı bozulduğundan ortaya çıkan bu eksiklikleri bertaraf etmek amacıyla kütük ev yapı malzemesi olarak, genellike masif ahşap yerine lamine edilmiş ahşap kullanılır.

TOMRUK EVDE YÜKSEK ISI YALITIMI
-Hücresel yapısından dolayı ahşap, çelik, betonarme, taştan ve diğer yapı malzemelerinden çok daha iyi bir yalıtım sağlar.
10cm ahşap duvar ; içten ve dıştan sıvalı 50cm beton ve 60cm taş duvarın ısı yalıtım değerine eş değer bir yalıtım sağlar.
-Tomruk ev duvarları ısıyı absorbe etmez, yansıtır, bu sayede 18 derece sıcaklık bile ,tomruk ev içinde konforlu bir yaşam ortamı için yeterli olurken , bir beton yapıda , konforlu yaşam sıcaklığı en az 22 derece dir.
-Soğutulmuş br tomruk evin konforlu yaşam sıcaklığına ulaşması yaklaşık bir saatte mümkün olurken taş veya betonarme bir evde bu süre yaklaşık 6 saattir. Özellikle sürekli kullanılmayan haftasonu evlerinde bu önemsenmesi gereken bir özelliktir
-%2 oranında nemli bir ağaç , ısı izolasyon yeteneğini yalnızca %2 oranında kaybederken, %2 oranında nemlenmiş taş yünü veya cam yünü ısı izolasyon yeteneğini %25 oranında kaybeder.

DEPREME DAYANIKLI TOMRUKLAR
Ahşap, diğer bütün yapı malzemelerine (beton, çelik, taş vs.) göre daha hafiftir.
Özgül ağırlığı 600 - 700 kg/m3 olması itibariyle , özgül ağırlığı 2500 kg/m3 olan betonun yaklaşık %25i kadardır.
Yapının kendi kendine oluştruduğu yükün bu oranda az olması ama diğer taraftan çekme , basma hatta eğilme kuvvetlerine karşı direnci sayesinde, gerek statik yükler , gerekse olası bir depremde ortaya çıkacak dinamik yüklere karşı direnci sayesinde demremde yıkılma risk yoktur.
Betonarme yapılar depremde büyük blok kütleler halinde yıkılırken, ahşap yapılır ancak bağlantı noktalarından ayrılır ama yıkılmazlar.

MASİF AHŞAP / LAMİNE AHŞAP
Masif ahşaptan yapılmış tomruk ev , kütük ev duvarları nefes almaktadır, her iki yönde de difüzyona açık milyarlarca hücreden oluşan bir yapı mevcuttur. Hava akımına izin vermeksizin, içerisi ile dışarısı arasında bir atmosferik alışverişe olanak verir. Böylelikle , ısı izolasyon yeteneğini kaybetmeksizin iç mekanların nemini de dengeler.
Daha düşük kaliteli ve düşük fiyatlı ahşap kullanarak ev yapmak için geliştirilmiş lamine ahşap yöntemi ,
ağacın yapısı içerisine giren yapıştıcı madde katmanı hücrelerarası difüzyona engel olur ve görsel olarak ortya çıkan bir ağaç ev olsa da , yaşam konforu ve yangına dayanıklılık yönüyle, içi ahşap kaplanmış bir prefabrik yapıdan farksızdır.

YANGINA DAYANIKLI TOMRUKLAR
Genel kanının aksine yuvarlak masif tomruğun yangına direnci beton ve çelikten daha üstündür.
Yanmaya başlayan eğrisel ( yuvarlak ) katmanlardan oluşan yüzey kömürleşir , oluşan kömürleşmiş katman çok yüksek ısı izolasyonuna sahiptir. Yüzeye ulaşan ısı , duvarın içne çok zor ve yavaş ulaşır.
Örnekleyecek olursak , 140 mm kalınlığındaki bir tomruk duvarın 1100 derece sıcaklıktaki aleve maruz kaldığında yanma süresi 113 dakikadır..
Betonarme yapılarda ise yanma standardı F30 B olarak belirlenmiştir, bunun anlamı ; beton duvarların yanma sonucu mukavemetini kaybetme süresi en az 30 dakika olmalıdır.
Görüldüğü üzere beton yapılarda mukavemeti kaybetme süresi beklentisi 30 dakika iken , tomruk evlerde bu süre 113 dakikadır.
Dörtgen kesitli kütüklerde ise , malzemeyi çevreleyen dairesel katmanlı yapı bozulmuş olacağından çevresel bir kömür tabakası oluşmaz ve yangına karşı hassasiyet artmış olur. Lamine edilmiş malzemede ise, kesit ister yuvalak olsun , ister dörtgen , asıl malzemenin çevresel kabuklu yapısı bozulmuş olacağından , masif tomruktaki yanma direncinin ancak çok altında bir performans beklenmelidir , üstelik laminasyon tabakaları arasıdaki yapıştırıcı nitelikli kimyasal madde de yanıcı niteliktedir.